Zurück

Construction of the refugee home on Haarlemer Straße

Haarlemer Straße refugee home in Neukölln

Six three-storey residential buildings and two single-storey buildings (‘social cubes’) with shared facilities for administration, social functions and child care complement the two existing residential buildings of the Haarlemer Straße refugee home in Berlin Neukölln. In addition to the approximately 400 people already living there, space for another 800 people has been created.

Read more here

All buildings are accessed from Neue Späthstraße, where a gatehouse has been built for central access control. Different apartment types with two and three rooms can be occupied by four to seven persons in shared apartments or by families. The apartments with a living space of about 40 to 70 sqm have their own bathroom, a cooking facility and balconies or patios in front of the apartments. The apartments are accessed via access hallways, staircases and arcades. Machinery, storage, laundry and shared spaces round off the accommodation concept. Most of the newly built accommodation, shared and administration spaces are barrier-free and can be accessed by wheelchair users.

Centrally located, single-storey buildings provide space for administrative and support tasks with offices for administration, social counselling, janitor and security functions. The children’s and youth centre is there for children and young people aged 0 to 6, 7 to 12 and 13 to 18.

The buildings were erected as steel skeleton structures with insulated steel coffers on flat foundations. The buildings meet all requirements for fire, noise and thermal protection. Roof structures consist of Kalzip roofing with thermal insulation, partly as green roofs. Interior walls and ceilings are plasterboard structures with internal insulation and floors with dry screed. Windows and French doors are made of plastic with insulating glass infill and ventilation elements. Also included are smoothly filled interior walls as well as a paint palette according to the approved colour concept. Linoleum on hallway and lounge floors as well as bathrooms are partly tiled and fitted with shower trays, washbasins, WCs and utensils. The buildings will be fitted out by the operator.

Utility connections consist of a dedicated medium-voltage substation, a combined heat and power plant, the district heating network, decentralised water supply and sewage pressure mains. Telephone, internet and TV access are guaranteed by a decentralised wifi system. All supply and disposal systems can be expanded as required for further construction phases.

Rainwater is discharged and leached to groundwater in a trough system. Access roads should be used by vehicles in emergencies only and are otherwise exclusively available to pedestrians. Refuse collection points, car parks and letterboxes are located in the entrance area near the gatehouse. The start of construction at the end of 2016 was followed by commissioning on 1 December 2017. A total of around 12,000 sqm of gross floor space was newly built during this period.

After the build

During the build

Go back

Adresse
Uhlandstraße 20 - 25, 10623 Berlin

Telefon
+49 30 633 367 46

Telefax
+49 30 633 367 47

E-Mail

0 30 633 367 46
Mo-Fr 8.30-18.00h
E-Mail schreiben
An: info@ipm-berlin.com